Restaurang

Meny Boka Heberg Boka Ljungskile Glass Gruppmeny Gästspel Presentkort
AktuelltTakeaway & CateringMöten & Konferens

Om oss

Vår historia Vår lax Jobba hos oss Vanliga frågor
Kontakt & Öppettider
Restaurang
MenyBoka HebergBoka LjungskileGlassGruppmenyGästspel
Aktuellt
Takeaway & Catering
Möten & Konferens
Presentkort
Om oss
Vår historiaVår laxJobba hos ossVanliga frågor
Kontakt

Våra råvaror

På Laxbutiken arbetar vi med färska råvaror - från fjord till bord

Från fjord till bord

Vi jobbar främst med fjordlax och regnbåge som vi idag huvudsakligen importerar från laxodlingar i Norge. Vi föredrar regnbågen som är lite magrare än laxen och som många uppfattar som en aning friskare i smaken och fastare i konsistensen. Fisken levereras hel till Göteborgs fiskhamn där den filéas och putsas för hand. Hanteringen ger en högre kvalitet än hos de färdiga filéer som gått igenom en maskin. Därefter skickas den till våra kök, till vårt eget rökeri på Österlen eller till något av de mindre rökerier som vi samarbetar med.

Från rom till full storlek på tre år

En lax växer från rom till smolt och sedan till full storlek på mellan två och tre år. Efter tio till sexton månader i sötvattensodlingar är laxen redo för att sättas ut i havet där den får växa vidare. När laxen väger 4-6 kg fraktas den till slakteriet för sortering efter storlek och kvalitet. Därefter läggs den på is innan den sänds vidare via fiskhandeln till våra kök.

Bäst på att utnyttja sin mat

Odlad lax äter torrfoder i form av pellets. Varje pellet är som en matlåda med alla de näringsämnen som laxen behöver. Av alla djur som används för matproduktion är laxen bäst på att utnyttja fodret effektivt. Alla ingredienser i fiskfodret måste svara mot specifika kvalitetskrav gran- skade av det norska Mattilsynet (motsvarar svenska Livsmedelsverket).

Bra förhållanden

All lax i en odling ska må bra och hanteras efter djuretiska principer. Det är viktigt både för laxen och dig som äter, eftersom stress hos lax ger sämre köttkvalitet. Lax, är ett flockdjur och vill inte simma ensam, så för att odlad lax ska ha gott om plats utgörs minst 97,5 % av odlingskassens volym vatten.

Saltar som förr i tiden

Om fisken ska rökas är vi noga med att den torrsaltas, det vill säga att filén gnids in med salt och får ligga och dra till rätt salthalt innan den blir rökt. Många större rökerier injicerar istället en saltlake i filén för att motverka viktminskningen som annars normalt sker genom rökprocessen. Vi föredrar därför att salta som förr i tiden för att få en bättre laxprodukt.

Från fjord till bord

Vi jobbar främst med fjordlax och regnbåge som vi idag huvudsakligen importerar från laxodlingar i Norge och Färöarna. Vi föredrar regnbågen som är lite magrare än laxen och som många uppfattar som en aning friskare i smaken och fastare i konsistensen. Fisken levereras hel till Göteborgs fiskhamn där den filéas och putsas för hand. Hanteringen ger en högre kvalitet än hos de färdiga filéer som gått igenom en maskin. Därefter skickas den till våra kök, till vårt eget rökeri på Österlen eller till något av de mindre rökerier som vi samarbetar med.

Bäst på att utnyttja sin mat

Odlad lax äter torrfoder i form av pellets. Varje pellet är som en matlåda med alla de näringsämnen som laxen behöver. Av alla djur som används för matproduktion är laxen bäst på att utnyttja fodret effektivt. Alla ingredienser i fiskfodret måste svara mot specifika kvalitetskrav gran- skade av det norska Mattilsynet (motsvarar svenska Livsmedelsverket).

Bra förhållanden

All lax i en odling ska må bra och hanteras efter djuretiska principer. Det är viktigt både för laxen och dig som äter, eftersom stress hos lax ger sämre köttkvalitet. Lax, är ett flockdjur och vill inte simma ensam, så för att odlad lax ska ha gott om plats utgörs minst 97,5 % av odlingskassens volym vatten.

Från rom till full storlek på tre år

En lax växer från rom till smolt och sedan till full storlek på mellan två och tre år. Efter tio till sexton månader i sötvattensodlingar är laxen redo för att sättas ut i havet där den får växa vidare. När laxen väger 4-6 kg fraktas den till slakteriet för sortering efter storlek och kvalitet. Därefter läggs den på is innan den sänds vidare via fiskhandeln till våra kök.

Saltar som förr i tiden

Om fisken ska rökas är vi noga med att den torrsaltas, det vill säga att filén gnids in med salt och får ligga och dra till rätt salthalt innan den blir rökt. Många större rökerier injicerar istället en saltlake i filén för att motverka viktminskningen som annars normalt sker genom rökprocessen. Vi föredrar därför att salta som förr i tiden för att få en bättre laxprodukt.

Håll dig uppdaterad om våra nyheter, evenemang, gästspel och mycket mer
Tack! Du prenumererar nu på vår nyhetsbrev.
Hoppsan! Något gick fel, vänligen testa igen.
Genvägar
MenyBoka konferensTakeaway & CateringPresentkort
Om oss
KontaktJobba hos ossVanliga frågorVåra villkor
Generell information
© 2023 LaxbutikenDesign av - Made by Media
Följ oss på sociala medier
Laxbutiken Ljungskile
Laxbutiken Heberg